Reklama
 
Blog | Pražská univerzitní skupina Amnesty International

Přijďte do kina podpořit skutečnou hrdinku

Amnesty International zve (nejen) zájemce o lidskoprávní tématiku na příběh nejznámější Barmánky. Ne, nečekjte koktejly, v Lucerně se 6. listopadu bude promítát film The Lady, příběh Aun Schan Su Ťij, barmské aktivistky, jejíž obětavost se dočkala ocenění v podobě Nobelovy ceny míru. O podmínkách panujících v současné Barmě poté pohovoří ředitelka Barmského centra Praha Sabe Soe se svými spolupracovníky.

 

Snímek založený na skutečných událostech se v kině dočká české premiéry. Vznikl pod velením režiséra Luca Bessona, jehož jméno se vám může zdát povědomé díky režírování Leona či Brutální Nikity. Roli životem bičované zastánkyně rovnoprávnosti zastala Michelle Yeoh, jež se objevila například v Gejše. Vstupenky lze zakoupit on-line na stránkách www.zalidskaprava.cz a to buď za 150 korun běžné vstupné, či benefiční lístek za dvojnásobnou částku. Výtěžek z akce popluje na činnost Amnesty International.

 

Su Ťij se narodila v roce 1945 v Barmě a na politické scéně se objevila v roce 1988 po odstoupení generála Ne Wina s cílem svoji vlast demokratizovat. Její činnost se pojí se stranou Národní liga pro demokracii a sympatie vládnoucí vojenské junty si rozhodně nezískala. Už v roce 1989 ji tak postihl trest domácího vězení.  Nabídku svobody za podmínky odchodu ze země odmítla.

Reklama

V roce 1990 její Národní liga pro demokracii vyhrála volby. Nelibost však junta vyjádřila prohlášením výsledků za neplatné. Stále nesvobodná Su Ťij získala na návrh Václava Havla Nobelovu cenu míru v roce 1991 a finančí odměnu šlechetně použila k založení zdravotní a vzdělavací nadace pro obyvatele země. Její snahy vyzdvihla i Sacharovova cena za svobodu myšlení. Z domácího vězení ji sice propustili v roce 1995, ale styky s přívrženci strany jí vláda znemožňovala a v roce 2000 na ni pro jistotu opět uvalila stejný trest znova. Zřejmě i díky nátlaku mezinárodních organizací ji v roce 2002 trest zrušili a dokonce tvrdili, že demokratce udělují svobodu pohybu.  Nadějeplná aktivistka označila tyto události za „nový úsvit“. Přesto byla o rok později internována v Rangúnu pod dozorem junty.

 

13. listopadu 2010 byla aktivistka, které věnovala píseň i kapela U2, propuštěna z domácího vězení a nedávno se v Praze zůčastnila konference Forum 2000.Všichni, kteří jste zvědaví na její strhující životní příběh zvěčněný na filmovém platně, si do diářu nezapomeňte poznamenat: 6. listopadu, 20:30, kino Lucerna!

 

Autorka: Petra Dvořáková