Reklama
 
Blog | Pražská univerzitní skupina Amnesty International

Íránský večer nám přiblíží vzdálenou zemi skrz film i debatu

Íránský večer pořádaný 13. listopadu v náručí kavárny Souterrain zasvětí příchozí nejen do sociálního života v Íránu, ale přesvědčí je i o tom, že animované filmy se netýkají pouze dětí. Stěžejní náplní akce konané pod záštitou Filmového klubu AI a Pražské univerzitní skupiny Amnesty International totiž bude promítání filmu Persepolis. Po něm bude následovat debata obsazena těmi, kteří mají s životem v Íránu a perskou kulturou mnoho zkušeností.

Snímek Persepolis vycházející z prvního íránského komiksu sice vznikl ve Francii, ale jméno režisérky, stvořitelky a kreslířky komiksu v jednom – Marjane Satrapi – napovídá, že vznikl pod taktovkou osoby, jež v zemi, která je tématem filmu, vyrůstala. S kresleným zpracováním kontrastují v Íránu panující nesnadné podmínky: „Tolik jsme toužili po štěstí, že jsme zapomněli, že nejsme svobodní.“  Příběh vychází z jejích autentických zážitků, dětství a dospívání na konfliktním území, na němž zrovna probíhala islámská revoluce a válka s Irákem. Přes nebanálnost syžetu znázorňuje rozdíly kultur a zvyklostí s humorem a nadhledem dívky v pubertě lačnící po svobodě. Pro originalitu a hlubokou myšlenku se podařilo dílu vybojovat cenu poroty v Cannes a oblibu napříč Evropou.

Tak si znamenejte do svých diářů: Íránský večer, ve středu 13.11 od 19:30 v kavárně Souterrain (Bělehradská 82, Praha 2).

 

Reklama

Autorka: Petra Němcová