Reklama
 
Blog | Pražská univerzitní skupina Amnesty International

PUSA s Blokujeme! debatovala o rasistických náladách ve společnosti

První diskuse na téma antirasismu organizovaná uskupením Blokujeme! ve spolupráci s Pražskou univerzitní skupinou AI (PUSA) se uskutečnila v pondělí 14.10. K šíření myšlenek tolerance a rovnoprávnosti pořadatelé zvolili prostory studentského klubu K4. Projekt Blokujeme!  se věnuje převážně romské otázce, vůči které se někteří občané ČR staví nebezpečně extrémisticky. Po letních protiromských pochodech a stupňující se agresi (nejen) neonacistů bylo na co reagovat!

Ke slovu se dostali obzvláště členové Blokujeme!, kteří vědí, o čem mluví – Jozef Miker, romský aktivista, kterého se téma dotýká přímo, hovořil o svých zkušenostech s diskriminací a narážkami, kterým se nevyhnul, přestože čtyřicet let tvrdě pracoval jako horník, dále sociální filosof Ondřej Lánský, mluvčí iniciativy ProAlt a Ivanka Mariposa Čonková, pedagožka, performerka, tanečnice a ještě romská aktivistka v jednom. Dotaz či názor však mohl do debatní náruče přihodit kdokoli, kdo zvednul ruku. Místo rozsáhlého sofistikovaného filosofování a la mír a lásku všem raději přeskočili debatující přímo k věci a situacím z běžného života, za což je často odměňoval souhlasný potlesk.

Podařilo se vyvrátit časté argumenty odpůrců této národnosti – ti oponují názorem, že romské etnikum kličkuje před prací.  Za bývalého režimu, kdy se zaměstnání rovnalo povinnosti, ale panovala podobná xenofobní nálada. Stejně tak nelze veškeré problémy házet na údajně čerstvě přistěhovalé (a pro rasisty logicky problémové) Romy. Například do nepokoji nechvalně proslulé obce Duchcov se přistěhovali noví občané naposled před osmi lety a k podobným číslům bychom se po pátrání dopracovali i jinde. Pan Miker se bránil i označení přistěhovalci – když se člověk přestěhuje v rámci jedné republiky, není v novém městě přeci cizinec. Kritice neutekly ani některé neziskové organizace, které to sice „myslí dobře“, ale u pasivního myšlení zůstávají a mezitím skutek utek´.

Vzhledem k blížícímu se datu voleb bylo zabruslení do politiky téměř nevyhnutelné. Účastnící zmínili několik neúspěšných pokusů čistě romských politických stran, které však pro nízkou podporu neměly šanci prorazit. Někteří exčlenové těchto pokusů tak letos zkusí své šance pod záštitou větší Strany zelených, která se touto problematikou zabývá přímo ve svém programu. I tak lze bohužel konstatovat, že romské otázce se na české politické scéně nedostvá tolik pozrnosti, kolik by si zasloužila – jde totiž o velmi citlivé téma a mnozí politici se vyhýbají tomu, aby svými postoji neodradili  některé xenofobní voliče.

Reklama

Organizace Blokujeme! plánuje navázat sérií dalších debat a činností, ale potýká se s nedostatkem aktivistů. Pokud vám toho ohnisko sporů nasadilo zvířátko do hlavy nebo dokonce chcete přidat ruce a mozek k dílu, neváhejte si do záložek přidat oficiální stránky projektu www.blokujeme.cz.

 

 

Autorka: Petra Dvořáková