Reklama
 
Blog | Pražská univerzitní skupina Amnesty International

USA: trest bez rozsudku

 

Často s údivem sledujeme zločiny v zemích jako je Čína či Bělorusko a opomíjíme, že porušování lidských práv nemusí být záležitostí pouze nedemokratických režimů. Příkladem budiž případ vojáka Bradleyho Manninga.

copyright: nuttakit; www.freedigitalphotos.netBradley byl nasazený v Iráku jako analytik zpravodajské služby americké armády. V květnu 2010 ho zatkli a obvinili z vynesení utajovaných materiálů a jejich předání serveru Wikileaks. K materiálům patří například známé video, na kterém americká helikoptéra střílí do civilistů. Krátce po zatčení byl Bradley převezen na základnu v Quantico ve Virginii, kde již více než tři čtvrtě roku čeká na soud. Může být odsouzen až k trestu smrti.

Podmínky věznění nejsou standardní

Podmínky Manningova věznění jsou terčem ostré kritiky. Právní zástupce David Coombs uvádí, že Bradleyho drží v režimu maximální ostrahy s nadstavbou tzv. „prevence zranění“ (POI).

Reklama

Maximální ostraha znamená, že zadržený musí být v cele 23 hodin denně, opustit ji může pouze na hodinu spoután na rukou i nohou pod dohledem minimálně dvou strážníků. Není mu dovoleno pracovat.

Prevence zranění“ je režim používaný především pro vězně s psychickými problémy a sklonem k sebepoškozování. U Manninga nic takového nebylo prokázáno a je tedy diskutabilní, proč byl pro jeho věznění POI použit. Může to souviset s tím, že tento režim dále stupňuje restriktivní opatření použitím speciální cely, v níž nelze jakkoli komunikovat s okolními vězni (formálně se o samotku nejedná). Každých 5 minut zadržovaného kontroluje dozorce. V noci, pokud na něj není jasně vidět, je probuzen. V cele nesmí mít polštář, povlečení, osobní věci, pouze jednu knihu či magazín. Přes noc musí vše, mimo spodního prádla, odevzdat dozorci. Dále mu není dovoleno v cele jakkoli cvičit.

V těchto podmínkách se Bradley nachází po celou dobu svého věznění, tedy 10 měsíců, ačkoli již dva soudní psychiatři uvedli, že opatření proti zranění nejsou nutná. V lednu velitel věznice paradoxně Manningovi podmínky ještě ztížil nařízením změny na režim tzv. „Prevence sebevraždy“. Bradley tak neopouštěl celu vůbec a byly mu mimo jiné odebrány i brýle. Tímto nařízením však velitel Averhart překročil své kompetence a režim POI byl po třech dnech obnoven.

Podle posledních zpráv vedení věznice nařídilo odebírat Bradleymu na noc jeho oblečení včetně spodního prádla, bez kterého musí také ráno stát při inspekci před celou. David Coombs se o této poslední změně vyjádřil jako o zostuzující, ponižující a nijak neospravedlnitelné.

Amnesty International žádá přehodnocení podmínek věznění

Amnesty International kritizuje podmínky Manningova věznění. V dopise, který zaslala ministru obrany USA, požaduje pro Bradleyho lidské a důstojné zacházení během čekání na soud a připomíná práva daná pravidly OSN pro zacházení s vězni. Izolace od lidí se může odrazit na vězňově fyzickém i psychickém zdraví a tak narušit jeho schopnost se obhajovat. David Hause, jediný pravidelný návštěvník, již komentoval, že na Bradleym pozoruje otupělost a tělesnou slabost.
Amnesty International dále vydala apel doporučující dobrovolníkům psát dopisy s kritikou Manningova věznění. Upozornila také na fakt, že Bradley má skrze britskou matku právo, aby Británie požadovala odpovídající podmínky pro zachování jeho schopností se hájit. Britská vláda však v tomto směru žádné kroky zatím nepodnikla.

Přes výzvy Amnesty International, snahy Davida Coombse a různé protesty ve světě nebyly podmínky Bradleyho věznění zmírněny.

Vina nyní není podstatná

Ačkoli se nabízí otázky o vině nebo nevině Bradleyho Manninga, případných motivacích k činu, či zda může být odhalení válečných zločinů vůbec trestným činem, tento text na ně úmyslně neodpovídá. Naopak chce upozornit na to, že v právním systému USA (stejně jako v našem) je neodsouzený považován za nevinného a jako takový má svá práva. Soud s Bradleym Manningem ještě ani nezačal, ale už se zdá, že on si svůj trest již odpykává.

Karolína Chloubová / Karel Chlouba

photo:  nuttakit; www.freedigitalphotos.net